Coding Decoding

1. In a language APPLE is written as DSSOH. MANGO is written as

A. NBQHR

B. PDQJR

C. PCQIR

D. PDPJR

Ans: B

Explanation:

Each letter in the word is moved three steps forward to obtain the corresponding letter of the code.

 

2. PEN is written as MBK. CAT is written as

A. XDW

B. ZDQ

C. ZXQ

D. ZYQ

Ans: C

Explanation:

Each letter in the word is moved three steps backward to obtain the corresponding letter of the code.

 

3. If LAME is written as MALE how DOME is written

A. MOED

B. MODE

C. EMOD

D. OMDE

Ans: B

Explanation:

Except E all the letters of the word are reversed.

 

4. FHQK is written as GIRL. Then WOMEN is written as

A. VNLDM

B. FHQKN

C. XPNFO

D. VLNDM

Ans: C

Explanation:

Each letter of the word moved one step forward.

 

5. In a certain language MPOEPO is written as LONDON. CPNCBZ written as

A. QDFHST

B. SHFDQO

C. BOMBAY

D. MADRAS

Ans: C

Explanation:

Each letter of the word is moved one step backward .

 

6. In a language CLOCK is written as KCOLC. Then STEPS is written as

A. SPEST

B. SPSET

C. SPETS

D. SEPTS

Ans: C

Explanation:

All the letters in the word are reversed.

 

7. GAMESMAN is written as AGMEMSAN. Then DISCLOSE is written as

A. IDSCOLSE

B. IDCSOLES

C. IDSCOLES

D. IDSCLOSE

Ans: A

Explanation:

This is the series of two letters. First two letters were reversed.Next two letters were remain unchanged. Next two letters were reversed. Next two letters were remain unchanged.

 

8. In a language GOLFER is written as HNMEFQ. HUNGER is written as

A. ITOFFQ

B. IVOHFS

C. ITODFQ

D. TIDOQF

Ans: A

Explanation:

This is alternating series. First letter is moved one step forward. Second letter is moved one step backward, and so on.

 

9. If PRACTICE is written as PARTCCIE, then TRAINS written as

A. TARINS

B. TANRIS

C. TAIRNS

D. TARNIS

Ans: D

Explanation:

Here first and last letter remain unchanged. Second and third reversed. Fourth and fifth reversed and so on.

 

10. If in a certain code, LUTE is written as MUTE then how BLUE will be written in that code ?

A. CLUE

B. GLUE

C. FLUE

D. SLUE

Ans: A

Explanation:

First letter is moved one step forward while other letters are remain unchanged.