Classification

1. Choose the odd word in the group.

A. Zebra

B. Lion

C. Tiger

D. Horse

E. Giraffe

Ans: D

Explanation:

Here, all except Horse, are wild animals, while horse can be domesticated.

 

2. Choose the odd word in the group.

A Parrot

B. Bat

C. Crow

D. Sparrow

E. Pigeon

Ans: B

Explanation:

Here, all except Bat, belong to the class of Aves(birds), while

Bat is a mammal.

 

3. Choose the odd word in the group.

A. Copper

B. Zinc

C. Brass

D. Aluminium

E. Iron

Ans: C

Explanation:

Here, all except brass are metals, while brass is an alloy.

 

4. Choose the odd word in the group.

A. Apple

B. Marigold

C. Rose

D. Lily

E. Lotus

Ans: A

Explanation:

Here, all except Apple are flowers, while apple is a fruit.

 

5. Choose the odd word in the group.

A. January

B. May

C. July

D. August

E. November

Ans: E

Explanation:

Here, all except November are months having 31 days, while November has 30 days.

 

6. Choose the odd word in the group.

A. Amethyst

B. Ruby

C. Marble

D. Sapphire

E. Diamond

Ans: C

Explanation:

Here, all except marble are precious stones.

 

7. Choose the odd word in the group.

A. Ginger

B. Onion

C. Beetroot

D. Coriander

E. Potato

Ans: D

Explanation:

Here, all except Coriander are modified stems.

 

8. Choose the odd word in the group.

A. Bake

B. Peel

C. Fry

D. Boil

E. Roast

Ans: B

Explanation:

Here, all except peel are different forms of cooking.

 

9. Choose the odd word in the group.

A. Pistol

B. Sword

C. Gun

D. Rifle

E. Cannon

Ans: B

Explanation:

Here, all except sword are fine arms and can be used from distance.

 

10. Choose the odd word in the group.

A. Cathedral

B. Mosque

C. Church

D. Monastery

E. Temple

Ans: D

Explanation:

All except monastery are places of worship, while monastery is a place where monks stay.