Scoop Skiller

1. Pointing towards a person, a man said to a woman, “His mother is the only daughter of your father”. How is the woman related to that person ?

A. Daughter

B. Sister

C. Mother

D. Wife

Answer:

Option C

Explanation:

The only daughter of woman’s father is she herself. So, the person is woman’s son,i.e. the woman is the person’s mother.

2. Pointing to a lady in the photograph, Shaloo said, “Her son’s father is the son-in-law of my mother.” How is Shaloo related to the lady ?

A. Aunt

B. Sister

C. Mother

D. Cousin

Answer:

Option B

Explanation:

Lady’s son’s father is lady’s husband. So, the lady’s husband is the son-in-law of Shaloo’s mother, i.e. the lady is the daughter of Shaloo’s mother. Thus, Shaloo is the lady’s sister.

3. Anil introduces Rohit as the son of the only brother of his father’s wife. How is Rohit related to Anil ?

A. Cousin

B. Son

C. Uncle

D. Son-in-law

Answer:

Option A

Explanation:

Father’s wife – Mother
Mother’s brother – Uncle
Uncle’s son – Cousin.

4. Pointing towards a boy, Veena said, “He is the son of only son of my grandfather.” How is that boy related to Veena ?

A. Uncle

B. Brother

C. Cousin

D. None of these

Answer:

Option B

Explanation:

Only son of Grandfather – Father
Son of father – Brother.
So, the boy is Veena’s brother.

5. Introducing Reena, Monika said, “She is the only daughter of my father’s only daughter”. How is Monika related to Reena ?

A. Aunt

B. Niece

C. Cousin

D. None of these

Answer:

Option D

Explanation:

Monika’s father’s only daughter – Monika. So, Reena is Monika’s daughter, i.e. Monika is Reena’s mother.

6. Pointing to a man, a woman said, “His mother is the only daughter of my mother”. How is the woman related to the mother ?

A. Mother

B. Daughter

C. Sister

D. Grandmother

Answer:

Option A

Explanation:

Only daughter of my mother – Myself.

So, the woman is man’s brother.

7. If X is the brother of the son of Y’s son, how is X related to Y ?

A. Son

B. Brother

C. Cousin

D. Grandson

Answer:

Option D

Explanation:

Son of Y’s son – Grandson

Brother of Y’s grandson – Y’s grandson.

So, X is Y’s grandson.

8. Pointing towards Rita, Nikhil said, “I am the only son of her mother’s son.” How is Rita related to Nikhil ?

A. Aunt

B. Niece

C. Mother

D. Cousin

Answer:

Option A

Explanation:

Rita’s mother’s son – Rita’s brother.

So, Nikhil is the son of Rita’s brother or Rita is Nikhil’s aunt.

9. Pointing to a lady, a man said, “The son of her only brother is the brother of my wife.” How is the related to the man ?

A. Mother’s sister

B. Grandmother

C. Mother-in-law

D. Sister of father-in-law

Answer:

Option D

Explanation:

Wife’s brother – Brother - in-law.

Son of lady’s brother is the brother-in-law of the man.

So, lady’s brother is man’s father-in-law i.e. the lady is the sister of man’s father-in-law.

10. Pointing to Ketan, Namrata said, “He is the son of my father’s only son.” How is Ketan’s mother related to Namrata ?

A. Daughter

B. Aunt

C. Sister

D. Sister -in-law

Answer:

Option D

Explanation:

Namrata’s father’s only son – Namrata’s brother.

So, Ketan is the son of Namrata’s brother.

Thus, Ketan’s mother is the wife of Namrata’s brother i.e. Namrata’s sister-in-law.