Analogy

1. Ornaments : Gold : : Needle : ?

A. Stich

B. Prick

C. Steel

D. Thread

Ans: C

Explanation:

First is made up of second.

 

2. Fire : Ashes : : Explosion : ?

A. Flame

B. Death

C. Sound

D. Debris

Ans: D

Explanation:

Second is the name given to the remains left after the first.

 

3. Race : Fatigue : : Fast : ?

A. Food

B. Appetite

C. Hunger

D. Weakness

Ans: C

Explanation:

First causes the Second.

 

4. Vegetable : Chop : : Body: ?

A. Cut

B. Amputate

C. Peel

D. Prune

Ans: B

Explanation:

Second is the act of cutting the first.

 

5. Lakshadweep : Kavaratti : : Andaman and Nicobar : ?

A. Port Blair

B. Daman

C. Pondicherry

D. Silvassa

Ans: A

Explanation:

Second is the capital of first.

 

6. Line : Square : : Arc : ?

A. Ring

B. Sphere

C. Circle

D. Ball

Ans: C

Explanation:

First is a part of second.

 

7. Fruit : Banana : : Mammal : ?

A. Cow

B. Snake

C. Fish

D. Sparrow

Ans: A

Explanation:

First denotes the class to which the second belongs.

 

8. Rat : Cat : : Worm : ?

A. Fishing

B. Earth

C. Bird

D. Silk

Ans: C

Explanation:

Second feeds on the first.

 

9. Earth : Sun : : Moon : ?

A. Orbit

B. Sky

C. Star

D. Earth

Ans: D

Explanation:

First revolves around the second.

 

10. Bank : Money : : Transport : ?

A. Goods

B. Road

C. Traffic

D. Speed

Ans: A

Explanation:

Transaction of second is done through the first.