1. Express 90 km/hr in meters per second.

A. 15 km/hr

B. 18 km/hr

C. 16 km/hr

D. 20 km/hr

Answer: Option B

Explanation:

			

\par To convert km/hr into m/sec multiply with  \frac{5}{18}

90 \times \frac{5}{18} = 25 m/sec

2. Express 22 meters per second in km/hr.

A. 15 km/hr

B. 18 km/hr

C. 16 km/hr

D. 20 km/hr

Answer: Option B

Explanation:

			

\par To convert m/sec into km/hr multiply with  \frac{18}{5}

22 \times \frac{18}{5} = \frac{396}{5} = \par 79.2 km/hr

3. A man travelled 12 minutes at the speed of 3.5 km/hr. Express his travelled distance in meters.

A. 15 km/hr

B. 18 km/hr

C. 16 km/hr

D. 20 km/hr

Answer: Option B

Explanation:

			

\par Time = 12 minutes = \frac{12}{60} hours

\par Speed = 3.5 km/hr

\par Distance = speed \times  \par time

3.5 \times \frac{12}{60} = \frac{7}{10} \par km

\par Distance in meters = \frac{7}{10} \times 1000 = 700  \par meters

4. 180 meter long train crosses a man standing on the platform in 6 seconds. What is the speed of the train ?

A. 15 km/hr

B. 18 km/hr

C. 16 km/hr

D. 20 km/hr

Answer: Option B

Explanation:

			

\par Speed = \frac{Distance}{Time} = \frac{180}{6} = 30 meters

30 \times \frac{18}{5} = 108 km/hr

5. How many minutes does Ashok take to cover a distance of 400 meters if he runs at a speed of 20 km/hr ?

A. 15 km/hr

B. 18 km/hr

C. 16 km/hr

D. 20 km/hr

Answer: Option B

Explanation:

			

\par Ashok's speed = 20 km/hr = (20\times \frac{5}{18}) \par m/sec = (\frac{50}{9})\par m/sec

\par Time taken to cover 400 meters = (400\times \frac{9}{50}) \par sec \par = 72 sec = 1\frac{1}{5}\par minutes

6. A cyclist covers a distance of 750 m in 2 min 30 sec. What is the speed in km/hr of the cyclist ?

A. 15 km/hr

B. 18 km/hr

C. 16 km/hr

D. 20 km/hr

Answer: Option B

Explanation:

			

\par Speed =  \left [ \frac{750}{150} \right ]  \par m/sec = 5m/sec =  \left[5\times \frac{18}{5}\right] km/hr \par = 18 km/hr

7. A car moves at the speed of 80 km/hr. What is the speed of the car in meters per second ?

A. 15 km/hr

B. 18 km/hr

C. 16 km/hr

D. 20 km/hr

Answer: Option B

Explanation:

			

\par Speed = \left[80\times \frac{5}{18}\right] \par m/sec =  \frac{200}{9}  \par m/sec  =  22\frac{2}{9} \par m/sec

8. An athlete runs 200 meters race in 24 seconds. His speed is

A. 15 km/hr

B. 18 km/hr

C. 16 km/hr

D. 20 km/hr

Answer: Option B

Explanation:

			

\par Speed = \frac{200}{4}  \par m/sec  = \frac{25}{3} m/sec =  \left[\frac{25}{3}\times \frac{18}{5}\right] \par km/hr = 30 km/hr

9. A person crosses a 600 meters long street in 5 minutes. What is his speed in Km per hour ?

A. 15 km/hr

B. 18 km/hr

C. 16 km/hr

D. 20 km/hr

Answer: Option B

Explanation:

			

\par Speed = \left[\frac{600}{5 \times 60}\right]  \par m/sec = 2 m/sec =  \left[2\times \frac{18}{5}\right] \par km/hr = 7.2 km/hr

10. A man walking at the rate of 5 km/hr crosses a bridge in 15 minutes. The length of the bridge (in meters) is

A. 15 km/hr

B. 18 km/hr

C. 16 km/hr

D. 20 km/hr

Answer: Option B

Explanation:

			

\par Speed = \left[5\times \frac{5}{18}\right]  \par m/sec =  \frac{25}{18}  \par m/sec

\par Distance covered in 15 minutes = \left [ \frac{25}{18}\times 15\times 60 \right ]  \par m = 1250 m.