1. Raghu's age after 15 years will be 5 times his age 5 years back. What is the present age of Raghu ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let Raghu's present age be x years. Then,

\par Raghu's age after 15 years = (x + 15) years.

\par Raghu's age 5 years back = (x - 5) years.

x + 15 = 5(x - 5)

x + 15 = 5x - 25

4x = 40 x = 10

2. The product of the ages of Ankit and Nikita is 240. If twice the age of Nikita is more than Ankit's age by 4 years, what is Nikita's age ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let Ankit's age be x years. Then, Nikita's age =  \frac{240}{x} years.

2 \times \frac{240}{x} - x = 4

480 - x^{2} = 4x

x^{2} + 4x - 480 = 0

(x + 24) (x - 20) = 0

x = 20

\par Hence, Nikita's age = (\frac{240}{20})  \par years = 12 years

3. The present age of a father is 3 years more than three times the age of his son. Three years hence, father's age will be 10 years more than twice the age of the son. Find the present age of the father ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the son's present age be x years.

\par Then father's present age = (3x + 3) years.

(3x + 3 + 3) = 2(x + 3) + 10

3x + 6 = 2x + 16

x = 10

\par Hence father's present age = (3x + 3) = (3\times 10 + 3) = 33 years

4. One year ago, the ratio of Gaurav's and Sachin's age was 6 : 7 respectively. Four years hence, this ratio would become 7 : 8. How old is Sachin ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let Gaurav's and Sachin's ages one year ago be 6x and 7x years respectively.

\par Gaurav's age 4 years hence = (6x + 1) + 4 = (6x + 5) years

\par Sachin's age 4 years hence = (7x + 1) + 4 = (7x + 5) years

\frac{6x + 5}{7x + 5} = \frac{7}{8}

8(6x + 5) = 7(7x + 5)

48x + 40 = 49x + 35

x = 5

\par Hence Sachin's present age = (7x + 1) = 36 years

5. Suneel's age after six years will be three-seventh of his father's age. Ten years ago, the ratio of their ages was 1 : 5. What is Suneel father's age at present ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the ages of Suneel and his father 10 years ago be x and 5x years respectively.

\par Suneel's age after 6 years = (x + 10) + 6 = (x + 16) years

\par Father's age after 6 years = (5x + 10) + 6 = (5x + 16) years

(x + 16) = \frac{3}{7}(5x + 16)

7(x + 16) = 3(5x + 16)

7x + 112 = 15x + 48

8x = 64

x = 8

\par Hence, Suneel father's present age = (5x + 10) = 50 years.

6. Sachin is younger than Rahul by 4 years. If their ages are in the respective ratio of 7 : 9, how old is Sachin ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let Rahul's age be x years. Then, Sachin's age = (x -7) years

\frac{x-7}{x} = \frac{7}{9}

9x - 63 = 7x

2x = 63

x = 31.5

\par Hence, Sachin's age = (x - 7) = 24.5 years

7. The ratio between the present ages of P and Q is 6 : 7. If Q is 4 years old than P, what will be the ratio of the ages of P and Q after 4 years ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let P's age and Q's age be 6x years and 7x years respectively.

\par Then, 7x - 6x = 4

x = 4

\par Required ratio = (6x + 4) : (7x + 4) = 28 : 32 = 7 : 8

8. The ratio of the present ages of P and Q is 5 : 7 respectively. If the difference between Q`s present age and P’s age after 6 years is 2, what is the total of P’s and Q’s present ages ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the present ages of P and Q be 5x years and 7x years respectively.

\par Then, 7x - (5x + 6) = 2

2x = 8

x = 4

\par Required sum = 5x + 7x = 12x = 48 years

9. At present, the ratio between the ages of Arun and Deepak is 4 : 3. After 6 years, Arun’s age will be 26 years. What is the age of Deepak at present ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the present ages of Arun and Deepak be 4x years and 3x years respectively. Then,

4x + 6 = 26

4x = 20

x = 5

\par Deepak's age = 3x = 15 years

10. Present ages of X and Y are in the ratio 5 : 6 respectively. Seven years hence this ratio will become 6 : 7 respectively. What is X’s present age in years ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the present ages of X and Y be 5x years and 6x years respectively.

\frac{5x + 7}{6x + 7} = \frac{6}{7}

7(5x + 7) = 6(6x + 7)

x = 7

\par X's present age = 5x = 35 years.

"
11. Present ages of David and Balu are in the ratio of 5 : 4 respectively. Three years hence, the ratio of their ages will become 11 : 9 respectively. What is Balu’s present age in years ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the present ages of David and Balu be 5x years and 4x years respectively.

\frac{5x+3}{4x+3} = \frac{11}{9}

9(5x+3) = 11(4x+3)

x = 6

\par Balu's present age = 4x = 24 years

12. Six years ago, the ratio of the ages of Ram and Sai was 6 : 5. Four years hence, the ratio of their ages will be 11 : 10. What is Sai’s age at present ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the ages of Ram and Sai 6 years ago be 6x and 5x years respectively.

\frac{(6x + 6) + 4}{(5x + 6) + 4} = \frac{11}{10}

10(6x+10) = 11(5x+10)

5x = 10 x = 2

\par Sai's present age = (5x+6) = 16 years.

13. The ratio of present ages of two brothers is 1 : 2 and 5 years back, the ratio was 1 : 3. What will be the ratio of their ages after 5 years ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the present ages of the two brothers be x years and 2x years respectively.

\frac{x - 5}{2x - 5} = \frac{1}{3}

3(x - 5) = (2x - 5)

x = 10

\par Required ratio = (x + 5) : (2x + 5) = 15 : 25 = 3 : 5

14. Hitesh is 40 years old and Ronnie is 60 years old. How many years ago was the ratio of their ages 3 : 5

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Suppose, the ratio was 3 : 5, x years ago.

\frac{40 - x}{60 - x} = \frac{3}{5}

5(40 - x) = 3(60 - x)

2x = 20 x = 10

15. The of the father's age to his son's age 7 : 3. The product of their ages are 756. The ratio of their ages after 6 years will be

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the present ages of the father and son be 7x years and 3x years respectively.

7x\times 3x = 756

21x^{2} = 756

x^{2} = 36

x = 6

\par Required ratio = (7x + 6) : (3x + 6) = 48 : 24 = 2 : 1

16. The present ages of three persons are in proportions 4 : 7 : 9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. Find their present ages (in years).

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let their present ages be 4x, 7x and 9x years respectively.

\par (4x - 8) + (7x - 8) + (9x - 8) = 56

20x = 80 x = 4

\par So, their present ages are 16 years, 28 years and 36 years.

17. The ratio between the school ages of Neelam and Shaan is 5 : 6 respectively. If the ratio between the one-third age of Neelam and half of Shaan’s age is 5 : 9, then what is the school age of Shaan ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the school ages of Neelam and Shaan be 5x and 6x years respectively.

\frac{\frac{1}{3} \times 5x}{\frac{1}{2} \times 6x} = \frac{5}{9}

(\frac{1}{3}\times 9\times 5x) = (\frac{5}{2}\times 6x)

15 = 15

\par Thus, Shaan's age cannot be determined.

18. The ratio between the present ages of A and B is 5 : 3 respectively. The ratio between A’s age 4 years ago and B’s age 4 years hence is 1 : 1. What is the ratio between A’s age 4 years hence and B’s age 4 years ago ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the present ages of A and B be 5x and 3x years respectively.

\frac{5x - 4}{3x + 4} = \frac{1}{1}

5x - 4 = 3x + 4

2x = 8

x = 4

\par Required ratio = (5x + 4) : (3x - 4) = 24 : 8 = 3 : 1

19. Ten years ago, A was half of B in age. If the ratio of their present ages is 3 : 4, what will be the total of their present ages ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let the ages of A and B 10 years ago be x and 2x years respectively.

\frac{x+10}{2x+10} = \frac{3}{4}

4(x + 10) = 3(2x + 10)

2x = 10

x = 5

\par Sum of their present ages = (x + 10) + (2x + 10) = (3x + 20) = 35 years

20. A is two years older than B who is twice as old as C. If the total of the ages of A, B and C be 27, then how old is B ?

A. 48 years

B. 52 years

C. 56 years

D. None of these

Answer: Option A

Explanation:

			

\par Let C's age be x years. then,

\par B's age = 2x years

\par A's age = (2x + 2) years

(2x + 2) + 2x + x = 27

5x = 25

x = 5

\par B's age = 2x = 10 years.